Állj ki a sorból!

2019.01.06

Ne olvasd tovább ezt a bejegyzést, ha egy akarsz lenni a sok közül! 


De ki ne hagyd, hogyha szeretnél kilépni a nyájeffektusból Tudod, hogy mire gondolok? A következő három példám után biztosan fel fogod ismerni ezt a viselkedésformát.

1, Amikor egy gyalogátkelőnél ahol van közlekedési lámpa áll néhány ember, mert piros van várják, hogy zöldre váltson. Ekkor megérkezik egy nagyobb csoport és mivel éppen akkor nem jön autó a piros jelzés ellenére átsétálnak az úton. Ekkor lép életbe a fent említett szituáció! Az eddig szabályosan várakozók kisebb csoportja is követi őket. Mindannyian láttunk már ilyet, talán olyan is van közöttünk aki szintén hagyta magát és a tömeggel együtt átsétált. Vannak még példáim és mivel úgy gondolom, hogy ezeken keresztül tudjátok a legjobban megérteni, hogy miről van szó, hozom is a következőt.

2, A párod mellett ülsz az autóban, színház jegyetek van és késésben vagytok. Minden parkolóhely foglalt, de a szemközti oldalon parkol néhány autó. Te már tudod, hogy a kresz szerint a parkolást nem tiltani kell, hanem engedélyezni. Vagyis hiába nincs tiltó tábla, ha nincs arra utaló jelzés, hogy ott engedélyezett lenne a parkolás nem állhattok oda. Ezt türelmesen elmagyarázod a kedvesednek, aki a követkőt válaszolja: 

" Második is parkolnak ott! Akkor biztosan odaállhatunk mi is."

Természetesen mire kijöttök a színházból ott virít a kerékbilincs minden autón azon az oldal, a tiéteken is. Ekkor jön az én megmondtam és a nagy vita. Arra, hogy az ilyen helyzeteket hogyan érdemes kezelni tudatosan egy másik bejegyzésben mesélem majd el.

3, Gyerekként rossz jegyet kapsz az iskolában, hogy az 4-es, 1-es vagy a közte lévők most lényegtelen, hiszen különbözőek vagyunk, valakit a négyesért is megróttak, máshol a hármasnak is örülnek. Egész úton hazafelé gondolkozol, hogy mondd ezt el a szüleidnek. És akkor felkapcsolódik az ötlet lámpa a fejedben. A következőt mondod:

" Mindenkinek egyes lett, a hármas ehhez képest a legjobb jegy, amit adott a tanár."

Megpróbálod a felelősséget elosztani a többiek között, egy nagy részét pedig a tanárra kened. Mit mondtak erre a szüleid? Biztosan emlékszel. "Engem nem érdekel, hogy a többiek hányast kapnak!" Mosolygok miközben felidézem az idevágó emlékeimet.

És jöjjön egy grátisz, ami ma elindította bennem ennek a témának a megírását. Egy reklámokkal együtt legalább két órás mozi film után toporogsz a hideg folyosón ahol a kukák televannak az eldobált popcornnal, a földön folyik a kóla és te másra sem tudsz gondolni, minthogy elérj a mosdóig. Megittál legalább 1,5l szénszavas üdítőt, a film előtt is elfejetettél mosdóba menni. A helyzet tarthatatlan. Végre ott vagy a női mosdóban (teljesen gender semleges vagyok, de ez sajnos női viselkedés) és hosszú sor áll. Amikor nyílik egy ajtó rögtön bemegy valaki. De állj! Valami nem stimmel. A sorban kb tizen álltok. A veletek szemben elhezkedő mosdók sorában pedig tizenkettő van. Megint nyílik egy ajtó, bemegy a következő. Aztán újra az első ajtó nyílik, bemegy valaki. Időbe telt amíg össze szedtem a bátorságomat, de jópár évvel ezelőtt megtettem. Lehajoltam és megnéztem, hogy hány ajtó mögött látok lábakat. Az eredmény megdöbbentő. Kizárólag az a két mosdó volt foglalt, amiből ki-be mentek a hölgyek. A többi ajtaja egyszerűen be volt hajtva, ezért nem ment oda senki. Ugyan ezzel a szituációval próbafülkében is találkoztam már! 

Ma már máshogy cselekszem. Nem megyek át az úton ha piros van, csak azért mert a többiek így tesznek, mert az én életem drága.

Ha valami nem sikerült, nem nyugtat meg, hogy másnak sem, mert én magamnak akarok bizonyítani.

Ha belépek a női mosdóba vagy a próbafülkék sorához, megkérdezem a sorban állókat, hogy biztosan mindegyik foglalt? És már be is megyek az elsőbe ahol nincs senki, mert az én időm ennél többet ér.

Ne sodródj az árral! Persze ha mások is mennek abba az irányba amerre te, akkor dacból nem kell irányt változtatnod. 

Ha nem tudod, hogy merre indulj, hogyan láss neki ennek, akkor keress fel bátran!