Az évtervezés fontossága

2019.01.02

A bejegyzés címe lehetne a tervezés fontossága is, de az új év aktualitására tekintettel maradjunk ennél.


A Facebook oldalamon érkezett egy komment az évtervezés bejegyzésemhez, ami ledöbbentett, de egyben inspriált is. Ez volt a komment:

"Minek tervezzem meg az évet, ekkora nyomás mellett, örülök ha túlélem!"


Nos aki így gondolja, annak valóban nem elegendő az év tervezés, annál sokkal komolyabb és összettebb fejlesztésre, fejlődésre van szüksége. Ha valaki hát én biztosan nem élek álomvilágban. Pontosan tudom, hogy számtalan olyan tényező van amire nincs hatásom. Mivel nincs rájuk hatásom ezért úgy gondolom, hogy nem szükséges energiát fordítanom rájuk, tudomásul veszem őket és elfogadom a létezésüket.

Valamiből azonban mégtöbb van! Azokból a dolgokból amikre van hatásom. Ezért fókuszálok ezekre. Ilyen például a tervezés. Évtervező programot használok, aminek a mentén, átgondolom az elmúlt évet és megtervezem az elkövetkezőt.

Erre a folyamatra időt kell szánni, nem lehet gyorsan túlesni rajta. Nem szerencsés ha közben megzavarnak. Olyan időpontot választottam tehát amikor sem a család, sem a kollégák nem zökkentenek ki. Készítettem magamnak egy forró teát, magamköré gyűjtöttem a kellékeket, laptop, naptár, jegyzetek.

A naptár és a korábbi jegyzetek szükségesek az elmúlt év lezárásához. Ahogy az "Elengedés művészete" bejegyzésben is írtam a visszatekintés szükséges a lezáráshoz. De ne felejtsük magunkat a múltban. Ha ezzel megvoltunk, jöhet a jövő.

Azért szeretem az évtervező programot, mert irányt mutat. Nem marad ki semmi és segít az ütemetésben is. Erre a szakaszra legalább kétszer annyi időt szánok, mint a múltra. A jövő kihívás, tele lehetőségekkel!

Miután végeztem az évtervezéssel, maradok még egy kicsit a gondolataimmal a legtávolabbi célokról hozom a fókuszt egyre közelebb, amíg el nem érek a mosthoz. Ehhez a pillanathoz amiben most vagyok. Mert ez a legfontosabb, most kell megtennem az első lépést a célok eléréhez és ez a megvalósítás. Enélkül csak álmodozók vagyunk.

Vezető beosztásban lévő sorstársaimnak egy tipp: minden beosztottal akár közösem is készítsétek el az évtervezőt, szakmai szempontokra bontva. Ez több órás elfoglaltság is lehet, de megéri és az év végén elemezni majd, hogy mit sikerült megvalósítani lesz a motiváció a következő évre!

Sikeres 2019-et kívánok mindenkinek!