Lopott idő

2018.12.29

Leggyakoribb probléma amivel hozzám fordulnak az időbeosztással kapcsolatos. 


Kivétel nélkül minden ismerősöm, ügyfelem és sokszor magam is időhiánnyal küzdünk. Valóban így van ez? Teszem fel magamnak a kérdést, most hogy van egy kis időm... a napok hetek sokszor úgy kezdődnek, hogy rengeteg -nek tűnő- feladatot kell elvégeznünk, de ha egy pillanatra megállunk lehet, hogy egészen másképpen látjuk majd a dolgokat. 

A bekezdés kezdő kérdését tegyük fel magunknak, minden olyan alkalommal amikor azt érezzük, hogy borzasztóan elfoglaltak vagyunk. Nem kétlem, hogy vannak olyan élethelyzetek amikor valóban nem segít a rendszerezés, átgondolt ütemezés és a feladatok listázása, de a legtöbb esetben igen!Javaslatom tehát:

1, Tedd fel magadnak a kérdést: valóban annyira elfoglalt vagy, hogy nincs időd elmenni a párod öltönyéért a tisztítóba? Vagy csak nincs kedved hozzá? Tényleg annyi dolgod volt, hogy nem volt időd válaszolni a legjobb barátnőd e-mailjére? Vagy csak elfelejtetted? Magadhoz őszintének kell lenned és ha így teszel, a dolgok egyszerűbbek lesznek... mindenkinek az életében vannak "nemszeretem" feladatok, de ezeket a megfelelő priorizálással be tudjuk illeszteni, úgy a napunkba, hogy ne érezzük időveszteségnek!

2, Amikor azt érzed, hogy annyi mindent kéne csinálnod, hogy elkezdeni sincs kedved, akkor vedd elő a jó öreg listázási módszert. Mindenféle rendszer nélkül, ahogy eszedbe jutnak a teendők, határidők, emberek, kérések, feladatok írd le egy papírra, ezt a listát később a telefonodba, one noteba, tabletbe, ipadbe is írhatod, ez már a haladó szint. Ezzel még nem oldódott meg a dolog, de ne légy türelmetlen megyünk tovább...

Tippek

3, Nem hiszek abban, hogy elég összeírni a teendőket, a vizualitásban viszont igen! Ezért nálam a lista után azonnal a telefonom naptára következik. A listában szereplő tételeket sürgős/fontossági sorrendben írom be a megfelelő dátumhoz, és állítok hozzá egy emlékeztetőt, annyi idővel előtte, hogy legyen időm felkészülni rá. Amilyen témába vágó dokumentum tartozik hozzá azt is becsatolom és írok egy jegyeztet is a rögtön eszembe jutó dolgokról. Sokan itt úsznak el! Amikor elkezdik sorrendbe tenni a feladataikat máris nekilátnak az egyik kidolgozásának és megfeledkeznek a többiről. A kollégáimat, családomat érintő témákhoz rögtön beírom társszervezőnek azt akit érint, így már nem kell külön figyelmeztetnem. Extra tipp: ha valakivel időpontot beszélek meg addig nem teszem le a telefont amíg be nem írom a naptáramba! Felejtsd el a cetliket!

4, Delegálás. Vékony jég ez a téma... nekem bevált, hogy nem kezelem szélsőségesen. Mire gondolok... nem osztom le minden teendőmet a kollégáim között aztán várom a sült galambot és az energiámat legfeljebb arra irányítom, hogy őket presszionáljam. Vannak feladatok, amihez elengedhetetlen a személyes részvételem. A másik véglet, aki mindent egyedül akar megoldani, nem szerencsés... tanuld meg elengedni azokat a dolgokat, ami nélküled is működik. Például írj bevásárló listát a párodnak és kérd meg, hogy intézze el a bevásárlást. Az első alkalommal még lehet, hogy tízszer fel fog hívni, a másodiknál már csak nyolcszor...

5, A nemszeretem feladatok után olyat ütemezek amihez igazán van kedvem. Addig nem kezdhetek el foglalkozni a kreatív, szívemnek kedves témával, amíg a kevésbé szimpatikusat végig nem csinálom. Mint a gyerekek, amikor előbb megeszik a köretet és utána rántott húst, mert a jobbat hagyják a végére, működik!

6, Ne felejts el kérni! Akár a munkában, akár a magánéletben, ne osztogasd a feladatokat, akkor sem, ha a pozíciód megengedni. Egy mosoly, kedves szó mellett feltett kérésre nem lehet nemet mondani. Ne félj kérni! Nem kell mindent egyedül megoldanod, merj segítséget kérni, mi a legrosszabb ami történhet? Ha nem találsz olyat aki segíthetne ugyan ott vagy, mintha meg sem próbálod.Mindig hagyj időt magadra! Ez lehet 10 perc az autóban, 5 perc a zuhany alatt, vagy elalvás előtt. Gondold át a napodat, hogy mivel tudtál haladni, arra légy büszke! Mi vár rád holnap? Azt pedig tekintsd kihívásnak, tervezd meg és teljesítsd.