Céges karácsonyi parti

2018.12.05

Ez a téma régóta érik bennem és most a legaktuálisabb.

Részt vettem már kis céges karácsonyon sörpadon ülve a válság közepén, estélyiben egy multicég bálján, ahol a titkárnők egy napra királynőnek érezhették magukat és hatalmas buliba torkolló néhány százfős vacsorán is. 

 A rendezvényszezon kétségtelenül beindult, ez sok szempontból jó hír, azt jelenti, hogy a kereskedelem virágzik, a munkaadóknak lehetőségük van ilyen módon kifejezni hálájukat kollégáik iránt. Ez a bejegyzés egy amolyan, hogy viselkedjünk a céges bulin tanács, ami nem kizárólag a karácsonyi partikra érvényes, hanem minden olyan rendezvényre ahol hivatalos keretek között a kollégáinkkal vagy üzleti partnereinkkel ünnepelünk. A protokoll szerint a meghívó vagy "save the date" jelzés már hetekkel az esemény előtt megérkezik. Erre illik visszajelezni és amennyiben részvételünkről biztosítottuk a meghívó felet úgy valóban mentsük is el magunknak a dátumot. 

Javaslom, hogy kb 2 héttel előtte lévő időpontra is állítsunk egy emlékeztetőt, hogy legyen időnk megszervezni az otthoni (család, gyerek) és a felkészüléssel kapcsolatos teendőket is. Nincs rosszabb, mint az utolsó pillanatban szaladgálni ruha/fodrász után. Megkímélhetjük magukat a a stressztől ha a kiegészítőkről is előre gondoskodik, és pontosan megtervezzük az esténket. A szervezők általában előre tájékoztatnak a dress code-ról, amennyiben ezt elmulasztják, mindenképpen kérdezzünk rá.

 Az alul öltözöttség és a túlöltözés is kellemetlen mindkét fél számára. Ha rendelkezünk étel érzékenységgel, vagy speciális diétán vagyunk ezeket is jelezzük előre. Amennyiben nincs ülésrend, igyekezzünk úgy helyet foglalni, hogy belássük a teret, hogy alkalmunk legyen minden ismerőst üdvözölni. A program általában a köszöntőbeszéddel indul, valamilyen műsor követi, majd vacsora és mulatság. 

 A beszédet és a műsort kísérjük figyelemmel, tiszteljük meg az előadókat, még ha nem is a legkiválóbbak. Alkohol fogyasztást csak mértékletesen, ne feledjük kollégáinkkal hétfőn újra találkozunk. A tánc nem tilos, sőt! Hölgyek ne mondjanak nemet az illedelmes kérőknek és az urak ne legyenek félénkek megtáncoltatni a társosztályokon dolgozó kolleginákat. Használjuk fel az alkalmat a kollégák megismerésére, akikkel ritkán beszélünk, most váltsunk néhány kedves szót. Ha van olyan akivel esetleg összekülönböztünk, vagy nézet eltérésünk adódott simítsuk el a konfliktusokat.

 Amennyiben egy mód van rá, ne az utolsók között távozzunk, de ne is elsőként! Kizárólag úgy cselekedjünk, amit később sem bánnánk meg és ne feledjük az ilyen rendezvényeken általában fotókkal örökítik meg a hangulatot, olyan képek készüljenek rólunk melyikre később is büszkék lehetünk. Ami a legfontosabb érezzük jól magunkat, mert megérdemeljük!