Hogyan legyél jobb kolléga?

2019.02.09

A héten a közösségi oldalaim témája ez volt, mivel ezt szavaztátok meg a napi sztoriban.

Korábban volt egy írásom arról, hogyan illeszkedjünk be az új munkahelyre. Az újdonság a változás gyakran kerül fókuszba, de mi a helyzet a hétköznapokkal? Amikor már ott vagyunk akár évek óta egy helyen. A dolgok már nem változnak olyan intenzíven, beletanultunk a folyamatokba és tesszük a dolgunkat. Hogyan lehet fenntartani a tüzet? A kezdeti lelekesedést újra és újra előhozni magunkból?

Akik teljesítmény alapú bérezésben vannak, minden hónapban meghalnak a tervteljesítésért és a következő hónapban újjá születnek, és újult erővel vágnak neki a célnak. Hatalmas önmotivációra van szükség ahhoz, hogy ez sikerüljön.

Semmivel sincsenek könnyebb helyzetben azok akik nem a versenyszférában dolgoznak, a fizetés biztos, a munkakörre pedig úgy rakodnak a feladatok, mint a hagymán a rétegek. Motiváció fenntartására tehát itt is nagy szükség van.

Mi motivál? A legtöbbeknek az első gondolat a pénz, de ez nem teljesen igaz, a siker és a biztonság érzet még a pénzt is felül múlja adott esetben.

Ékesszólások egyike, hogy az állandóság megöl... ugyan kit ölne meg az állandó jó kedv, lelkesedés, motiváltság? Senkit!

A lenti tippek abban segítenek, hogy fenntartds a kezdi lelkesedés állapotát akár évekig és ne szürkülj bele a hétköznapokba.

Úton a munkahelyed felé reggel az autóban vagy a buszon állsz a dugóban, feszült vagy az elvesztegetett idő miatt, ne tedd! Hallgass hangos könyvet, podcastokat, nézz motivációs videókat. Nekünk közös rutinunk a legjobb barátnőmmel, hogy minden reggel miután elvittük a gyerekeinket az iskolába, úton a munkába, felhívjuk egymást, megbeszéljük a szokásos csajos dolgokat, aztán azt, hogy milyen kihívások várnak ránk aznap vagy azon a héten a munkában. Ötleteinkkel segítjük és támogatjuk egymást.

Minden reggel 5-6 perc csúszással érkezel, már mindenki a helyén van amikor betoppansz. Kellemetlen helyzet, néhányszor velem is előfordult és szorongással töltött el. Hidd el, megéri korábban felkelni, hogy időben beérj és fel tudj készülni a napodra.

Az e-mailek... rengeteg van belőle, tudom. Az e-mail kúltúra a napjainkban szinte chatté alakult és ömlenek a kevésbé fontos információk is. Természetesen, az "oké" "köszönöm" válaszok elhagyhatóak, de a kérdést tartalmazó levelekre egy napon belül illik válaszolni. Fel is hívhatod a küldőt pontosításért, nem szükséges levelezgetni a részlekeről. A végén viszont mindenképpen írd le, hogy miben maradtatok, a félreértések elkerülése érdekében.

Az időbeosztás. A kollégáid és te is állandóan őrülten elfoglaltak vagytok? Mindenki az! A feladatok besoztása, a sürgős/fontos elv szerint segít kordában tartani a dolgokat. Ha egyszer kipróbálod sosem csinálod majd máshogy.

Kis szünet mindenkinek kell. Állj fel az asztaltól mozogj egy kicsit! Menj szabadságra, pihenj, fordíts figyelmet a családodra barátaidra. Feltöltődve kipihenten sokkal jobb kolléga leszel és ezzel a kiégést is elkerülheted.

Az adott nap megtervezése sokaknak már a rutin része, azonban a havi negyedéves és féléves teendők gyakran feledésbe merülnek. Tervezd meg ezeket is állíts be emlékeztetőt. 

Ha van rá lehetőség próbáld ki a sétáló értekezletet. Nyilván, nem az éves tervezést kell egy Bakonyi túrázással összekötni, de a napi 10 perces értekezlet egy telephelyi sétával tökéletes! Hallottam egy cégről ahol minden reggel körbe kellett futni az ügynököknek az épületet, ezt sem javaslom, de ők hittek benne és működött.

És akkor jöjjön a TOP10:

1, Maradj nyugodt! - A kiabálás, sértődöttség nem vezet sehová, a munkában sem.

2, Oszd meg a tapasztalataidat! - Az csak a gyereknevelésben igaz, hogy saját magának kell megtapasztalnia és ott sem minden esetben.

3, Kérj segítséget! - Fontos, hogyha elakadsz, ne görgesd magad előtt a problémát!

4, Koncentrálj az unalmas feladatokra is! - igen..valakinek azt is meg kell csinálni, úgy időzítsd, hogy utána egy kis szünet és számodra kedves feladat következzen

5, Menj szabadságra! - ezt korábban megbeszéltünk ;)

6, Találd meg a jót minden napodban! - ugye te sem szeretnél úgy élni, hogy semmilyen napok tucatjait töltöd el? Ez csak rajtad múlik, vedd észre!

7, Legyél együttérző a kollégáiddal! - az empátia elengedhetetlen ha csapatban dolgoztok

8, Tarsd be a szabályokat! - ha úgy érzed valamin változtatni kell a folyamatokba, ne kezd el önkényesen! Jelezd a vezetőidnek.

9, Fogadd a kritikát! - nem mindenki képes fejlesztő visszajelzést adni, ettől még tanulhatsz belőle, gondold át, amit hallottál!

10, Alkalmazkodj! - Talán ezaz egyik legfontosabb, a világ, az üzlet és a szabályok változnak, ne ragaszkodj a megszokásaidhoz. Legyél nyitott!

Annyit építs be a fentiekből a mindennapjaidba amennyit csak tudsz. Olvasd el félévente és gondold át újra, hogy használod-e még amit elsajátítottál.

Ha úgy érzed többet szeretnél ebből a témából, vagy van olyan konkrét élményed amiről beszélnél, keress meg!