Mi a coaching? Avagy önfejlesztő könyvek hálójában

2019.01.22

Gyakran kapon meg a kérdést, hogy mit is jelent a coaching valójában? Ha egy mondatban kell válaszolnom: olyan személyes fejlesztő eszköz, ami segít a célkitűzésekben, a megvalósításban és a kivitelezés nyomonkövetésében.

Hosszasabban: a coach nem pszichológus, mivel ők a múltban történt események hatását vizsgálják a jelenre vetítve. Nem is ezoterikus jósda, mert nem a távoli jövőre fekteti a hangsúlyt. Ami miatt a leginkább tudok azonosulni a coaching szemlélettel, mind a magán, mind pedig az üzleti oldalon, az a jelenben való működés. Biztosan sokan ismeritek ezt a mondatot:

Ne várd a nyarat, a karácsonyt, a hónap végét, a jövő hetet vagy a holnapot! Éld meg a mát!

Persze tudom, könnyű mondani, de a beidegződések, a klisék a beégett viselkedés minták megváltoztatása nem könnyű feladat. Jó hírem van, egy új szokás elsajátítása 3 hétig tart. Ez azért nem egy örökké valóság, ugye?

A változtatás igénye sokkal több emberben merül fel, mint gondolnánk. A legtöbb esetben sajnos az igénynél magasabb szintre nem is lép a dolog. Érezzük, hogy tenni kéne valamit, érezzük, hogy feszengünk egy vagy több dologban, de strucc politikát folytatunk és nem foglalkozunk vele. Mondanom sem kell, hogy ez hiba...

Jónéhányan lépnek a következő szintre, aki itt tart még nem akarja bevonni a terveibe az őt körülvevőket. Nem akarja felvállani, hogy szakértőhöz fordul, hogy időt, energiát és pénzt áldoz személyes fejlődésre. Vásárol inkább egy a témával foglalkozó könyvet. Innen két irányba vezet az út. Elképzelhető, hogy elkezdi olvasni, de nem érintik meg őt a leírtak, nem tudja a papírra vetett tippeket átültetni a gyakorlatba. Én a magam részéről gyenge vagyok önfejlesztő könyvek olvasásában. Szükségem van hozzá valami pluszra. Például, hogy ismerjem az írót. Nem személyesen, de legyen olyan közösségi kommunikációja vagy tevékenysége amiből meg tudom őt ítélni. Hallani tőle a leírt gondolatokat.

Amiben viszont kimeríthetetlenül sokat tudok villámsebeséggel olvasni, azokat a regények. Akár romantikus, akár drámai, erotikus vagy történelmi esetleg krimi scifi sokkal jobban lekötik a figyelmemet. Ezért arra gondoltam, hogy regény formájában fogom megosztani veletek az általam használt önfejlesztő módszereket.

A legegyszerűbb lenne a coachingjaim során megismert emberekről írni, de egyrészt van egy titoktartási kódex, másrészt a valóságban a saját maguk által bonyolultnak és megoldhatatlannak tűnő kihívásokat klienseimmel, olyan hatékonyan kezeljük, hogy egy egész könyvre való csak hosszú évek alatt jönne össze. Ezért fogok kitalálni egy történetet nektek, egy olyan komplex coaching folyamatról, amiben én, mint coach egy ingatlan kereskedelemmel foglalkozó nagyvállalat teljes csapatának a business coaching feladatát kapom. Ebben az esetben a teljesítmény növekedés érdekében történik a fejlesztés, ezért erről a cég tulajdonosainak kell majd visszajelzést is adnom. Többféle karakter, összetett személyiség, különböző munkakörökben, izgalmas lesz. De nem lenne eléggé izgalmas...ha nem ajánlanám fel minden dolgozónak, hogyha pozitív hatását érzi a munkájában a coachingnak, akkor keressen fel a céges projekten kívül, ahol life coaching keretében a privát életében történt elakadásokat tudjuk együtt feloldani. Így kérem, lesz itt karrier válság, teljesítmény elmaradás, belső átszervezés, pozíció változások, emellett szerelem, barátságok, bizalom vesztés, önbizalom hiány kezelés és egy kis erotika.

Minden héten egy újabb fejezetet fogok megosztani, hétfőnként, hogy legyen miért várni ezt a napot! :)