Személyiség típusok és kezelésük

2019.02.18

Biztosan volt már olyan érzésed valakivel kapcsolatban, mintha már korábban beszéltél volna vele. Minél többet gondolkoztál rajta annál inkább hasonlított a viselkedése valaki másra, a külseje viszont egyáltalán nem. 

Ennek az lehet az oka, hogy az egyforma személyiség típusú emberek hasonlóan reagálnak helyzetekre, véleményüket ugyan olyan stílusban közlik. Természetesen nincsen két egyforma ember - még az egypetéjű ikrek személyisége sem egyforma, hiszen nem klónok - de alapvetően szétbonthatóak egy egyszerű mechanizmus szerint a különböző típusok.

Kezdjük egy gyors teszttel:

1, Ha vásárolnod kell valami nagy értékű dolgot a szivedre vagy az eszedre hallgatsz? Elmész a boltba meglátod a színét a formáját és beleszeretsz, vagy gondosan utána nézel, elolvasod a műszaki paraméterket és a legjobb ajánlat mellett döntessz?

2, Ha a barátaid körében felmerül a közös utazás ötlete, hogyan reagálsz? Azonnal ontod magadból az ötleteket vagy kivárod, hogy ki mit javasol és utána hozzászólsz a témához?


A fenti két kérdésre történő válaszadással nagyjából eldönthető a fő irányvonal. Nagyon fontos, hogy alap személyiségtípusunk meghatározó, de bizonyos szerepekben felveszünk egyfajta álarcot. Mások vagyunk a munkahelyünkön, mások otthon a párunkkal, és megint másként viselkedünk a gyermekünkkel anya/apa szerepben. Ez nem jelenti azt, hogy személyiség zavarunk lenne, mindössze felismertünk, hogy milyen viselkedésformát kíván meg az adott helyzet.

Nemrég olvastam egy érdekes gondolat menetet arról, hogy teljesen eltérő a kép amit mi gondolunk magunkról, ahogyan mások látnak minket és amilyenek valójában vagyunk.

Fontos megismerni saját személyiségünket, elmélyülni az önismeretben, hogy tudjuk miben kell fejlődnünk. Mik azok az ösztönös reakciók, amik az életünkben történő elakadásokat, roszabb esetben kudarcokat okozzák.

Amivel pedig még inkább profitálhatunk a személyiségek ismeretéből az, hogy hogyan kezeljük a minket körülvevő embereket. Hogyan kommunikáljunk egy tőlünk teljesen eltérő személyiségű kollégánkkal, úgy, hogy megértsen minket. 

Mindenkinek vannak jó és kevésbé előnyös tulajdonságai, erősségeink is lehetnek egy roszabb napon a legnagyobb veszélyek forrásai. Erre leírok egy személyes példát. Kiemelkedő tulajdonságomnak tartom a határozottságomat, mindig úgy gondolok rá, mint egy kincsre, ami segít az érvényesülésben. Egy rosszabb napon azonban, amikor nem úgy alakulnak a dolgok ahogy elképzelem a határozottságomból türelmetlenség, súlyosabb esetben erőszakosság lesz. Évekig tartó elakadások után ismertem ezt fel magamban és a mai napig dolgozom rajta, hogy ezaz ösztönös tulajdonságom csak a jó szolgálatot tegye és ne bántsak meg vele másokat.

 A személyiség tipológiáját nem lehet egy blog bejegyzésben kifejteni. A téma ennél sokkal többet érdemel. Ezért tettem fel az árlistára a minitréninget amit online esti vagy hétvégi időpontban egyéni konzultáció keretében adok át, akár neked!